Beste Elektrische Grasmaaier

0
356
Elektrische Grasmaaier

Om je gras gezond te houden is het belangrijk dat je regelmatig je gras maait maar het ook water geeft en bemest.

Als je op zoek bent naar een nieuwe grasmaaier dan is een elektrische grasmaaier een heel goede keuze. Elektrische grasmaaiers zijn de afgelopen jaren heel populair geworden aangezien ze een stuk stiller zijn dan benzine grasmaaiers maar ook milieuvriendelijker. Verder zijn benzine maaiers ook een stuk duurder omdat het onderhoud intenser is doordat je regelmatig de benzine en olie moet vervangen.

Wanneer je een elektrische grasmaaier gaat aanschaffen, moet je toch een paar dingen in je achterhoofd houden. Ga je kiezen voor een accu grasmaaier of een elektrische grasmaaier met verlengkabel? Daarnaast hou je ook best rekening met de maaibreedte, maaihoogte, gras oppervlakte, volume van de opvangbak, mulching functie, aantal maaihoogte-instellingen, zelfrijdend en natuurlijk ook de prijs.

Omdat er zoveel opties zijn die je moet overwegen, kan het allemaal een beetje overweldigend zijn wanneer je gaat shoppen voor een elektrische grasmaaier. Om je het leven een beetje gemakkelijker te maken, heb ik een gids gemaakt die al deze punten zal bespreken zodat je perfect geïnformeerd bent voor je volgende aankoop. Daarnaast heb ik ook mijn favorieten opgelijst zodat je geen uren onderzoek meer moet doen.

Beste Elektrische Grasmaaiers Van 2019:

Wolf Garten Select 3800 E

Wolf Garten Select 3800 E

Pluspunten
  • Perfect voor tuinen tot 400 m2
  • Het heeft een opvangbak 40 liter dus dit zal je tijd besparen
  • Maaibreedte van 38 cm wat vrij breed is dus gaat lekker vooruit
  • Heeft 5 maaihoogtes variërend van 20 – 60 mm dus keuze te over
Minpunten
  • Toch vrij luid voor een elektrisch grasmaaier (96 decibel) bijna zo luid als een benzine maaier
MEER INFO

Gardena PowerMax 42

Gardena PowerMax 42

Pluspunten
  • Perfect voor tuinen tot 500 m2
  • Heeft een mulching functie en opvangbak van 45 liter
  • Maait buiten zijn wielen dus zeer gemakkelijk voor ook de graskanten
  • Ook hier 5 maaihoogtes variërend van 20 – 60 mm dus ideaal
Minpunten
  • Ook deze is een beetje aan de luide kant (96 decibel)
MEER INFO

Waarom kiezen voor een elektrische grasmaaier?

Als je voor een elektrische grasmachine gaat dan kan ik deze keuze alleen maar toejuichen. De beste reden om te kiezen voor de elektrische variant, is dat je er geld mee bespaard. Je hoeft geen geld meer uit te geven aan benzine, olie en bougies. Dankzij de stroom die goedkoper is, kan je toch makkelijk al honderden euro’s besparen per jaar.

Verder is het milieu ook een heel belangrijke factor. Het klimaat is nu eindelijk toch voor iedereen een prioriteit geworden en dankzij de lagere prijs voor de elektrische grasmaaier sla je 2 vliegen in één klap. Benzine maaiers zijn dan ook enorme vervuilers dus als je hiermee je steentje al kan bijdragen dan is dit al geweldig. Dus alvast bedankt om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wat ik ook geweldig vind aan dit type grasmaaier is dat ze veel stiller zijn. Dus je buren gaan je ook dankbaar zijn. Dit brengt toch verschillende voordelen met zich mee zoals dat je snel vroeg in de ochtend nog je gras kan maaien of zelfs nog een beetje later op de avond. Niemand gaat hier over klagen tenzij je echt heel moeilijke buren hebt.

Zoals je ziet wegen de voordelen van een elektrisch grasmaaier heel hard op en zijn er zo goed als geen nadelen. Het enige nadeel dat ik soms zie, is dat je minder kracht hebt maar voor een particuliere tuin is dit echt niet zo belangrijk.

Eigenschappen van een elektrische grasmachine 

Accu grasmaaier of elektrische grasmaaier met snoer?

Bij elektrische grasmaaiers heb je de keuze tussen accu grasmaaiers en grasmaaiers met een verlengkabel. Beiden hebben hun voor- en nadeel. Laten we dit even bekijken zodat je zelf kan beslissen wat de beste oplossing voor jou is.

Bij een elektrische grasmaaier met snoer moet je als eerste rekening houden met de gras oppervlakte. Want hoe groter de oppervlakte hoe langer je verlengkabel moet zijn of zelfs extra aankopen indien nodig. Je moet verder ook goed opletten dat je niet over het verlengsnoer rijdt zodat deze kapot gaat of er over struikelt. Daarom is een elektrische grasmaaier met snoer het beste voor kleine tuintjes. Want je wil echt niet knoeien met verschillende verlengkabels aan elkaar en je moet ook plaats voorzien waar je deze verlengkabels kan opbergen. Maar het grootste voordeel van grasmaaiers met snoer is dat je je geen zorgen moet maken dat de benzine op is of je batterij leeg is. Je kan gewoon naar harte lust je gazon afrijden en dit in één keer. Als je op zoek bent naar een accu grasmaaier, lees dan zeker mijn artikel via de link.

Maaibreedte en gewicht van de grasmachine

Waar je ook zeker mee moet rekening houden is de maaibreedte. De maaibreedte is de breedte van het mes van de grasmachine. Hoe breder de grasmaaier hoe sneller je klaar bent, denken de meeste maar dit is toch niet altijd het geval. Het is inderdaad waar dat je sneller klaar bent maar dit wil niet zeggen dat het minder werk is. Ik zal dit even toelichten.

Als je een grotere grasmaaier koopt met een grote maaibreedte dan gaat deze grasmachine ook zwaarder zijn in gewicht. Hoe zwaarder de grasmaaier, hoe minder beweeglijk deze gaat worden. Als je regelmatig moet draaien, dan kan dit een probleem zijn. Verder is het dan ook moeilijker om deze vooruit te duwen. Ook het type gras is hier belangrijk want sommige type gras zijn zwaarder om af te rijden. Maar als je een uit de kluiten gewassen persoon bent dan is dit geen probleem. Maar hou hier toch rekening mee. Gras afrijden moet vlot gaan. Je wil niet al hijgend en puffend achter je grasmaaier lopen.

Als conclusie kies je best voor een elektrische grasmaaier dit niet te breed en niet te zwaar is. Kijk voornamelijk dan ook naar je grasoppervlakte en jezelf als persoon.

Wat ga je doen met het afgereden gras?

Waar ik ook altijd naar kijk is wat ik ga doen met het gras wanneer het afgereden is. Hiermee bedoel ik, wil ik het gras opvangen in een opvangbak of wil ik een mulching functie. Sommige grasmaaiers hebben een mulching functie, hier gaat de grasmachine het gras heel fijn versnipperen en als meststof gebruiken. Ook hier hangt het af van jou als persoon. Vang je liever het gras op en laat je het verdwijnen vanachter in je tuin of laat je liever de grasmaaier al het werk doen zodat je niet moet stoppen wanneer je opvangbak vol is. Hier is eigenlijk geen foute keuze mogelijk, het hangt helemaal van jou af.

Maaihoogte

Maaihoogte is zeer belangrijk om je gras gezond te houden. Je wilt je gras niet te lang maar ook niet te kort houden. Daarom is het altijd gemakkelijk om een grasmachine te kopen dat in hoogte verstelbaar is. Gelukkig is dit tegenwoordig bij de meesten wel beschikbaar. Waarom is dit belangrijk? Wanneer je gras te kort is, verzwakt het. Het is dan meer vatbaar voor ziektes en het kan ook makkelijker verbranden in periode van droogte. Gras dat te kort is, wordt vaak bruin of geel. Je hebt dit zeker al eens gezien in je omgeving. Laat de hoogte van het gras afhangen van hoe vaak je het kan afrijden. Als je bijvoorbeeld op vakantie vertrekt voor 3 weken in het midden van de zomer dan kan je het best een beetje korter afrijden maar overdrijf hier ook niet mee.

Als je regelmatig de hoogte gaat aanpassen dan je hou je best rekening mee met de volgende aspecten. Het gemak in het verstellen van de hoogte. Bij sommige grasmachines moet je elk wiel apart in hoogte verstellen en (zelfs ik) knoei hier soms wel eens mee. Bij andere maaiers kan je via een centraal systeem alle wielen tegelijk in hoogte verstellen. Dit vind ik zelf toch ook het gemakkelijkst want je wil echt niet je gras afrijden met wielen die allemaal op een verschillende hoogte staan. Het resultaat is dan echt niet mooi.

Als laatste hou je ook best rekening met het aantal maaihoogtes dat je grasmachine heeft. Kies best voor een elektrische grasmaaier dat minstens vier maaihoogtes heeft, ga niet voor minder. Maar meer is natuurlijk wel altijd goed.

Veiligheid

Dit klinkt misschien dom maar wees altijd veilig rond een grasmachine. Dit begint al tijdens het starten van de grasmachine. Het grote voordeel van elektrische grasmachines dat je geen benzine moet bijvullen en niet aan een zwaar startkoord moet trekken. De meesten kan je eenvoudig starten door een sleutel in te brengen of andere hebben zelfs een simpele startknop. Vergeet ook niet om de veiligheidshendel in te duwen anders zal het starten niet lukken. Maar deze is wel cruciaal voor je veiligheid. De reden is dat als er iets gebeurd en je laat de hendel los dat je grasmachine zich automatisch uitschakelt. Hierdoor is het aantal ongelukken al drastisch vermindert.

Heb je kinderen? Sommige grasmaaiers hebben zelfs een kinderveiligheid maar een veiligheidshendel is vaak al voldoende. Kijk verder ook dat de grasmachine in kwestie dat je wilt aankopen de nodige beschermkappen heeft. Maar tegenwoordig zijn de huidige grasmachines heel veilig dankzij de nieuwe regelgeving.

Duwen of zelfrijdend?

Dit zou ik graag toch ook nog even meegeven. Want dit verschil zorgt toch ook vaak voor een extra gebruiksgemak afhankelijk van je gazonoppervlakte. Als je een grote tuin hebt, kies je best voor een zelfrijdende grasmaaier. Maar aangezien elektrische grasmaaiers toch het vaakst worden gebruikt voor kleine tuinen is dit iets minder van toepassing dan met een accu grasmaaier of benzine maaier. Ik vind de zelfrijdende modellen altijd net iets aangenamer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here