Hoe kan je het best een grasmaaier onderhouden? Dit is een vraag dat vele mensen zich stellen. Zo is het dat een benzine grasmaaier aanzienlijk meer onderhoud nodig heeft dat bijvoorbeeld een accu grasmaaier of elektrische grasmaaier.

Het onderhoud van je grasmaaier is zeer belangrijk. Indien je goed voor je grasmaaier zorgt, gaat deze aanzienlijk langer mee. Het is dan ook best dat je na elke maaibeurt, je grasmaaier al even kort schoonmaakt.

Voor de grote schoonmaak doe je dit best 2 keer per jaar. 1 maal als je hem opbergt voor de winter en 1 maal ergens tussen lente en zomer. Tijdens de winter is het ook best dat je je benzinetank leeg maakt. Want benzine kan best wel wat vuil achterlaten.

Hoe onderhoud je een benzine grasmaaier?  

1Voorbereiding

Voor dat je begint aan het onderhoud van je grasmaaier zijn er toch een paar veiligheidsmaatregelen dat je moet treffen. Zo draag je best altijd werkhandschoenen als eerste laag van bescherming. Als je van plan bent om je grasmaaier na te kijken na het maaien. Laat deze dan zeker even 20 tot 30 minuten afkoelen en zo ben je ook zeker dat je messen niet meer ronddraaien. Kijk zeker ook even de handleiding na van de machine in kwestie want sommige modellen vragen bijkomende maatregelen. NIET TE VERGETEN: Verwijder de bougie! Als je tijdens het schoonmaken van de messen, deze te snel ronddraait, kan de grasmaaier zomaar starten. Dus wees hier alsjeblieft voorzichtig mee.

2Gras verwijderen

Aangezien gras een levend organisme is, zitten hier ook zuren in. De zuren zullen je machine aantasten en vooral je messen. Bij een korte schoonmaakbeurt focus je je best op te messen. Het beste is om na het maaien, het resterende gras even snel te verwijderen met een borstel en doek. Gebruik geen water want hierdoor kunnen de messen sneller roesten.

3Oliepeil

Wat ook van cruciaal belang is, is het oliepeil. Laat nooit een machine draaien met te weinig olie want 9 kansen op 10 kan je op zoek naar een nieuwe grasmaaier. Ik check elke keer voor ik mijn gras maai of mijn oliepeil nog ok is. Een grasmachine is niet bepaald goedkoop en ik wil hier echt niet het risico lopen. Er is een ongeschreven regel die zegt, dat je enkel het oliepeil maar om de 25 uur moet nakijken. Maar wie onthoudt nu of hij 25 uur het grasmachine heeft laten draaien. Dus doe dit best elke keer even. Het duurt maar 30 seconden en je kan met een gerust hard je gras afrijden en je moet niet stoppen in het midden van een maaibeurt.

4Benzinetank

Naast het oliepeil na te kijken, kijk je best ook even na hoeveel benzine je nog hebt. Verder als je twijfelt, welke benzine er nu weer in moet, hou je handleiding ergens waar je er snel aan kan. Ik verzamel al mijn handleidingen in één lade zodat ik deze snel terugvind. Verder maak je de benzinetank ook best leeg voor de winter. Het bezinksel kan je grasmaaier verstoppen en dit is een lastige karwei om dit schoon te maken. Met een sifonpomp is dit op 1-2-3 gelukt en dit kost normaal maar rond 10 tot 15 euro. Weinig geld voor nog minder kopzorgen.

5Messen

De messen van je grasmachine zijn cruciaal voor het maaien van je gras. Als je messen bot zijn, gaan ze het gras niet meer afsnijden maar uittrekken. Om je messen in orde houden, maak je ze dus best schoon met een borstel en doek zoals ik je al had verteld. Verder is het ook belangrijk dat de messen in balans zijn. Door slijtage kan het soms zijn dat deze uit balans geraken en zo ga je langer je gras moeten afrijden. Je kan dit nakijken door de messen van de grasmachine te verwijderen en op een schroevendraaier te leggen. Als het mes naar een bepaalde kant leunt, moet je ze terug even slijpen tot ze terug in balans zijn.

6Luchtfilter

De luchtfilter zal ook een beetje aandacht van je vereisen. Want als de luchtfilter verstopt zit, dan verliest de grasmaaier vermogen en werkt hij minder goed. Kijk zeker altijd even de handleiding na hoe je je luchtfilter moet proper maken want er zijn verschillende soorten luchtfilters zoals papieren en mousse.

7Bougie

Ik had je al gezegd dat je best de bougie verwijderd tijdens de schoonmaak. Als je deze toch verwijderd hebt, kan je hem ook ineens schoonmaken. Dit doet je best met een staalborstel. Nog interessant weetje: De gemiddelde bougie gaat ongeveer 3 jaar mee. Dus als je grasmaaier na 3 jaar plots niets meer doet, dan test je best even eerst de bougie.

8Bewaren

Tijdens de wintermaanden zorg je er best voor dat de grasmachine goed is opgeborgen waar er geen vocht aankomt. Vocht is het slechtste voor al je tuingereedschap. Want door vocht gaat je gereedschap oxideren en verliezen ze aan kwaliteit.

Met deze tips weet je nu perfect hoe je je grasmaaier kan onderhouden. Heb jij nog tips voor mij? Ik leer altijd graag bij. Dus laat een comment onderaan deze post en ik neem ze zeker ten harte. Ik plaats ze zelfs in de post als ze geweldig zijn. Alvast bedankt voor je bijdrage!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here