Als je in de stad of appartementsgebouw woont, is de kans groot dat je geen tuin hebt. Maar laat je niet ontmoedigen, een balkon is ook de perfecte plaats om heel wat groen te planten. Kijk de volgende keer maar eens goed rond als je in de stad bent, je zal aangenaam verrast zijn hoe mensen hun balkon in een bloemenparadijs veranderen. Maar nu is het jouw beurt dankzij onze tips voor de perfect balkontuin!

1Tijd en geld

Dit is volgens velen het meest kostbare bezit dat ze hebben zowel tijd als geld. Maak voor jezelf uit of je wel zin hebt om een balkontuin te onderhouden. Als je enkel planten en bloemen zet, dan is de tijd wel beperkt. Maar vele mensen tegenwoordig willen graag groenten en fruit kweken op hun balkon en dit vraagt toch de nodige aandacht.

Geld is het tweede aspect. Als je bloemen of zaden koopt, ga dan voor kwaliteit. Koop geen goedkope rommel want je bloemen zullen direct verwelken en je zaden zullen ook niet uitkomen. Verder kost het verzorgen van planten ook geld. Je hebt meststoffen nodig. Maar laat dit je nu ook niet afschrikken. Een schepje kost niet veel en een irrigatiesysteem hoef je nu ook niet aan te leggen. Dus je budget kan best beperkt blijven. Vraag zaden of planten voor je verjaardag, zo bespaar je dit allemaal in één keer uit en dit is iets dat mensen graag geven als cadeau. Je zult er ook nog heel veel gratis raad bij krijgen ook.

2Mag je wel een balkontuin plaatsen?

Als je in een appartement woont, zijn er vaak regels voor het gebouw. Zo zijn er bijvoorbeeld gebouwen waar er niets aan de buitenkant mag veranderd worden, hieronder vallen ook balkontuinen. Dus voor je start, informeer je goed of je wel een balkontuin mag plaatsen.

Ik kan hiervoor wel begrip opbrengen. Het is ook geen zicht als er maar bijvoorbeeld 1 persoon een grote balkontuin heeft. Dus ik hoop dat je toelating krijgt en misschien ben jij wel de persoon die de anderen kan overtuigen om ook meer groen in de stad te krijgen. Want er is niets mooier dan een gebouw met de juiste bloemen en planten.

3Gewichtscapaciteit van het balkon

balkontuin

Dit is ook heel belangrijk. Niemand wil graag jouw balkontuin op zijn hoofd krijgen. Want een plant weegt in principe niets maar het zand in de bloembakken wel. Je moet dus zien te achterhalen hoeveel gewicht je balkon aan kan. Je kan dit wel te weten komen via de conciërge maar maakt alsjeblieft ook een beetje gebruik van gezond verstand. Ga dus geen honderden kilo’s aan je balkon hangen.

Hou ook rekening met de potten die je gaat gebruiken. Terracotta bloempotten kunnen bijvoorbeeld loodzwaar zijn dus ga deze niet aan je balustrade hangen. Probeer toch ook plastic te vermijden zodat we Moeder Natuur hier een handje helpen. Maar nu ben ik ook wel moeilijk aan het doen.

4Ruimte

Wees bewust van hoeveel ruimte je hebt op je balkon. Wat is de oppervlakte ervan en ga je deze ten volle benutten of maar een stukje? Als je een klein balkon hebt, start je ook best op kleine schaal. Wil je toch iets groter? Bekijk dan zeker eens de mogelijkheden van verticaal tuinieren. Dit is namelijk ook superleuk en je bespaart ook veel ruimte. Je kan alle soorten materialen gebruiken voor verticaal tuinieren. Plastic flessen (recyclage), manden, zakken,… Je kan je fantasie hier de vrije loop laten.

5Water geven

Op een balkon planten water geven, kan best wel een uitdaging zijn. Het komt namelijk maar zelden voor dat er een aansluiting is op het balkon voor een tuinslang. Je kan natuurlijk een emmer water naar buiten dragen maar dit is ook niet ideaal. Hou hier ook rekening mee. Verder let je ook best op als je water geeft, dat de mensen eronder er ook niet van kunnen mee genieten. Want de meesten staan niet te wachten op een plotse en plaatselijk regenbui.

6Zon en Warmte

Naast water hebben je bloemen en planten ook licht en warmte nodig om te kunnen overleven. Dit heb je natuurlijk niet onder controle als je op een appartement woont. Het is daarom goed om te weten aan hoeveel zon en warmte je planten zullen blootgesteld worden. Want dit kan een impact hebben op welke planten goed zullen gedijen op je balkon.

7Wind

balkontuin

Zorg in de eerste plaats dat je plantenbakken goed vast hangen. Je wilt je bakken niet gaan zoeken, elke keer er een windvlaag opkomt. Verder zijn niet alle planten windbestendig en op een balkon worden planten toch hard blootgesteld aan de wind.

8De koude

Zoals in Game Of Thrones, Winter is coming. Ik raad je dan ook aan dat je planten koopt die ook kunnen overleven binnenshuis. In de zomer is het heerlijk om je planten buiten te zetten en op je balkon een boek te lezen. Maar in de winter is het net lekker knus om al je planten binnen te hebben. Dit zorgt namelijk voor een geweldig sfeer.

9Eetbare planten

Een trend van de laatste jaren is de kleine of vierkante meter moestuin of zoals velen het noemen een eetbare tuin. Groenten en fruit kweken, kost best wel wat moeite maar het is zeker mogelijk op een balkon. Wil je niet te moeilijk beginnen? Start met enkele kruiden en kijk hoe deze gedijen op je balkon. Kan je deze in leven houden? Dan ben je klaar om over te schakelen naar het meer moeilijke werk. Maar er geeft niets meer voldoening om je eigen groenten en fruit te kweken en deze op te eten.

Bron:

Hopelijk brengen deze tips je geluk bij je balkontuin. Heb jij nog tips voor het starten of onderhouden van een balkontuin? Plaats een comment hieronder en ik ben je eeuwig dankbaar!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here