Als je groene vingers hebt, is het onderhouden van je tuin geen enkele moeite. Maar jammer genoeg is dit niet het geval voor de meesten. Je wilt dan ook het beste resultaat door zo weinig mogelijk moeite te doen. Dit is zeker mogelijk maar daarvoor ga je wel hulp in moeten schakelen. Je moet hiervoor beschikken over de juiste hulpmiddelen en de juiste technieken om je resultaat te maximaliseren. Wij hebben hier 9 tips opgelijst waarmee je dit maximale resultaat kunt behalen in een zo kort mogelijke tijdspanne.

1Gras

Het gras is een cruciaal onderdeel in je tuin en die de nodige aandacht verdient. Een slecht onderhouden gazon valt direct op en is als een doorn in het oog. Je gaat je er op fixeren en met de tijd gaat dit de nodige frustraties opwekken. Zorg er dus voor dat je regelmatig je gras onderhoudt. Hier zijn enkele tips hoe je dit kunt doen:

 1. Maaien: Of je nu een accu grasmaaier, benzine grasmaaier of robotmaaier hebt, het allerbelangrijkste is dat de messen vlijmscherp zijn tijdens het maaien van je gras. Slechte messen zullen je gras niet maaien maar scheuren of uittrekken en dit zorgt voor een verschrikkelijk resultaat. Op lange termijn zal je gras er zelfs kapot van gaan. Je kan de messen zelf slijpen maar als je hier niet mee bekend bent. Dan kan je best even langs gaan bij je lokale tuincentrum. Zij zullen je zeker verder kunnen helpen of je in de juiste richting wijzen.
 2. Water geven: De juiste verhouding van zonlicht (al heb je dit niet echt onder controle) en water is cruciaal. Gelukkig kan je dit laatste wel onder controle houden. Als je gras snakt naar water, dan kan je dit direct zien aan de kleur. Het gaat een geel of oranjeachtige kleur krijgen.

2Onkruid

onkruid

Het gevecht met het onkruid is iets waar niemand zich graag mee bezighoudt. Je hebt het nog maar net allemaal uitgetrokken of het staat er al terug. Hier zijn enkele tips om onkruid zelfs geen kans te geven om te groeien:

 1. Als je het onkruid verwijderd, zorg ervoor dat je het met wortel en al uittrekt. Wat zelfs nog beter is, is dat je het met een handschep alles in 1 keer verwijderd. Zo zorg je er zeker voor dat alle wortels weg zijn.
 2. Onkruid gaat enkel groeien waar het plaats heeft om te groeien. Zorg er dus voor dat je ook iets plant op de open plekken of bodembedekkers plant zodat onkruid geen kans krijgt om te groeien.
 3. Als je toch nog niet weet wat je met de open plekken wil doen. Verstik dan het onkruid door er houtsnippers of stro op te leggen. Hierdoor krijgt het onkruid geen licht en vergaat het vanzelf.

3Bemesten / Voeding

Iedereen droomt van de perfecte tuin die geen enkel onderhoud nodig heeft. Ik kan niet in de toekomst kijken maar op dit moment zie ik dit nog niet gebeuren. Maar zeg nooit nooit want de gekste dingen worden tegenwoordig uitgevonden. Je tuin bemesten is dan ook een cruciaal onderdeel om deze gezond te houden. Wat heeft je tuin zoal nodig?

 1. Stikstof: Dit bevordert de groei van de planten
 2. Fosfor: Dit helpt om periodes van droogte door te komen en zorgt voor een goede wortelontwikkeling
 3. Kalium: Dit zorgt voor een betere vochtopname en betere vruchten mocht je deze in je tuin hebben

Deze 3 zijn cruciaal voor een gezonde tuin, dus hou deze zeker in je achterhoofd als je van plan bent om te bemesten.

4Water

De hoeveelheid water dat je tuin nodig heeft, hangt helemaal af van de planten dat je hebt. Als je je tuin water geeft, kan je dit best doen tijdens de ochtend of avond. Doe dit nooit in de volle zon! Want het water zal gewoon verdampen en in sommige extreme gevallen zelfs je bloemen en planten verbranden. Tijdens de ochtend of avond is dan ook ideaal. Hierdoor krijgen de planten genoeg tijd om al het water op te nemen.

5Bloembollen

Bloembollen planten is één van mijn favoriete bezigheden. Je kan zelf kiezen waar je deze zet en elke dag kijk ik vol spanning uit wanneer het eerste plantje of bloempje tevoorschijn komt. Het zijn deze simpele dingen die mij gelukkig maken. Met bloembollen ben je ook volledig vrij waar en hoe je deze plant:

 1. Rechtstreeks in de grond
 2. In een pot of bloembak zodat je deze nog kan verzetten in je tuin
 3. Of zelfs binnen in huis of in de veranda

6Tuingereedschap

Zoals bij elk werk is je gereedschap cruciaal wanneer het aankomt om tijd te besparen. Kies voor kwaliteit. Ga niet voor de goedkope rommel dat breekt na 2 keer te gebruiken. Het gaat niet alleen snel kapot maar je schaadt er ook je bloemen en planten mee. Als je op het punt staat om een schop, hooivork of ander tuingereedschap aan te kopen, zorg er dan voor dat deze van roestvrij staal zijn. Investeer verder ook in een paar goede werkhandschoenen om pijn te voorkomen.

7Draag zorg voor je gereedschap

Dit klinkt misschien als vanzelfsprekend maar het zou je verbazen hoeveel mensen geen zorg dragen voor hun materiaal. Ik zie mijn gereedschap als een stuk verlenging van mezelf en draag er daarom misschien zelfs iets teveel zorg voor. Maak je gereedschap schoon na gebruik, het zal langer meegaan en je hoeft het dan niet te kuisen wanneer je het de volgende keer gebruikt. Zorg er verder voor dat je harken met de tanden naar beneden plaatst zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ik spreek uit ondervinding. Een laatste tip is dat je best al je tuingereedschap ophangt op een veilige hoogte zodat mens en dier er niet zomaar aan kan.

8Bereid je voor op de winter

Als je je tuin goed voorbereidt op de winter, zal je hiervoor de vruchten plukken in de lente. Anders kan het zijn dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Heb je planten die niet goed tegen de koude kunnen? Bedek ze met stro. Planten in potten kan je altijd veilig verhuizen naar de woonkamer of veranda. Zorg er wel voor dat ze nog altijd zonlicht krijgen. In de herfst kan je veel bladeren in de tuin hebben. Ruim deze tijdig op, zo spreid je het werk.

9Propere handen

Als je van plan bent om in de tuin te werken, zorg er dan voor dat je handen toch een beetje proper zijn. Als je nog vetresten of verfresten aan je handen hebt, kan dit nefast zijn voor je bloemen en planten. Verder kan je ook altijd een paar goede werkhandschoenen of latex handschoenen aantrekken.

Als je de bovenstaande tips ten allen tijde in je achterhoofd houdt, komt het zeker goed met je tuin. Heb jij nog tips? Laat een comment achter en ik ben je oneindig dankbaar.

Bron:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here