De perfect tuin, we dromen er allemaal van. Maar de realiteit kan heel anders zijn als je uit het raam naar je eigen tuin kijkt. Hoe zorg je ervoor dat je de perfecte gazon krijgt bijvoorbeeld?

Jammer genoeg is er geen geheime formule. De tuin perfecte tuin krijg je door hard te werken, toewijding en de juiste kennis toe te passen.

Hier zijn onze tips voor de perfecte gazon:

1Verticuteren en beluchten

Als je de perfecte gazon wilt, dan start je best al met wat voorbereiding in het voorjaar. De meeste grassen groeien het best in losse en luchtige grond. In de meeste tuinen komt dit niet direct voor maar gelukkig heb ik enkele tips.

Het beste waar je mee kan starten is verticuteren. Bij verticuteren verwijder je het mos en onkruid uit je gras. Als je dit doet, lijkt het of je heel tuin eraan gaat maar dit is echt het beste. Je kan dit met een machine doen maar je kan dit ook al doen met een goede hark. Heb je een composthoop? Ideaal, deze horen daar graag thuis.

Als het verticuteren klaar is, dan is het tijd om het gras te beluchten. Prik wat gaten met een hooivork en vul deze op met wat zand. Hierdoor krijgen de graswortels meer licht en zuurstof.

2Geef onkruid geen kans

onkruid

De snelste manier om te tuin om zeep te helpen, is door het onkruid zijn gang te laten gaan. Je weet sowieso dat er ze op een dag gaan zijn dus hou ze goed in de gaten voor het de spuigaten uitloopt.

Vroeger werd er voor het onkruid veel pesticiden gebruikt maar dit is echt niet meer nodig. Het beste wat je nu doet is, loop regelmatig door je tuin en trek het uit voor het de kans krijgt om te groeien. Maar wil je echt helemaal van onkruid vanaf zijn? Plaats leuke bodembedekkers in je tuin. Zo krijgt onkruid geen kans.

3Gras

Dit is misschien een rare tip maar weet welk gras je in je tuin hebt. Niet elk gras is hetzelfde en vraagt soms meer of minder werk. Dus informeer jezelf goed over welk type gras je hebt. Want sommige grassen hebben veel water nodig, andere veel licht en nog andere soms een speciale grond. Hou verder ook rekening met de maaihoogte, dit hangt ook van het type gras af dat je hebt.

4Maai je gras maar overdrijf niet

Beste Benzine Grasmaaier

Ik heb net al aangehaald dat de maaihoogte zeer belangrijk is voor je gras. Overdrijf niet met je gras af te rijden. Het ideale scenario is ongeveer 1 maal per maand of soms 2 maal. Ga niet wekelijks je gras afrijden want je moet het de kans geven om het te laten groeien.

Of je nu een accu grasmaaier hebt of een benzine grasmaaier zorg ervoor dat de maaihoogte correct is. Kijk dit als eerste na voor je gras afdoet. Tegenwoordig hebben ook de meeste grasmaaiers verschillende maaihoogtes, meestal tussen de 2 à 3 cm.

5Grasmaaier Onderhoud

Voor een perfect hoogte van je gras en een perfect resultaat over de hele lijn, moet je je grasmachine goed onderhouden. Het is dan ook belangrijk dat je messen van je grasmachine vlijmscherp blijven. Wanneer het gras afdoet met botte messen, dan maai je het niet meer maar trek/scheur je het. Het is resultaat is dan ook niet om aan te zien. De beste manier om je messen scherp te houden, is dan ook elke keer nadat je het gras hebt gemaaid, je grasmachine en de messen schoon te maken. Dit is best snel gebeurd en vraagt niet teveel werk.

6Water geven

Dit is waarschijnlijk voor de meeste mensen het moeilijkste van allemaal. Waar, wanneer en hoeveel water moet ik aan mijn tuin geven. Voor het gras is er een ongeschreven regel dat zegt dat het 1 cm water per week nodig heeft. Maar eigenlijk aan gezond boerenverstand heb je eigenlijk ook al genoeg. Als je droge plekken ziet, zet dan gewoon even de sproeier aan. Je sproeit het best in de ochtend of tijdens de avond wanneer er geen zon staat. Hier kan je het best resultaat.

7Vergeet de kantjes niet

Als je een mooie tuin ziet met gras, dan zijn het voornamelijk de kantjes die de illusie van perfectie opwekken. Zorg er dus zelf ook voor dat je goed de kantjes afdoet in je eigen tuin. Je kan de kantjes makkelijk afdoen met een trimmer maar je kan ook gebruik maken van randen zodat het gras geen kant meer op kan.

8Huisdieren

hond in gras

Huisdieren zijn geweldig. Ik heb ze namelijk ook maar ze kunnen wel nefast zijn voor je tuin. Zorg voor bepaalde plekken in de tuin waar je hond of zelfs kat zijn/haar behoeft kan doen. Katten gaan meestal sowieso naar een zandgrond maar honden plassen werkelijk overal. Train daarom je hond en wijs hem/haar een bepaald plek toe. Elke keer ze dit goed doen, verdienen ze een snoepje. Zo is iedereen blij, jij, je hond en je gras.

9Maairichting

Dit is een tip die niet veel mensen weten maar die wel heel belangrijk is. Rijd je gras niet altijd af in dezelfde richting. Er wordt dan ook aangeraden om elke keer dat je je gazon maait, dit in de tegengestelde richting doet. Het is bewezen dat dit beter is voor de gezondheid van je gras. Je kan zelfs het gras in verschillende richtingen maaien zodat je dit mooie voetbalveld look krijgt.

10Groener Gras

Er is een gezegde dat zegt: “Het gras is altijd groener aan de overkant” en voor je tuin kan je dit soms best letterlijk nemen. Als je echt het groenste gras van heel de buurt wil, dan moet je het volgende doen. Bemest je gras in de winter, test de ph-waarde en zorg dat deze op peil is en mulch je overtollig gras als extra meststof.

Dit zijn mijn tips voor het perfect gras. Heb jij nog tips en wil je die met mij delen? Vergeet dan niet onderaan een comment te schrijven. Ik ben je er oneindig dankbaar voor!

Bron:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here